Loading...

Ioanna Kourbela “Fashion should serve. Αnd serve the people”

Home / Ioanna Kourbela “Fashion should serve. Αnd serve the people”
Photographer: Kosmas Koumianos
Fashion Editor: Ina Sideri
Make Up Artist & Hair Stylist: Faidon Papazoglou
Photography Assistant: Giorgos Makris

Journalist: Maria Zeimpeoglou

Ioanna Kourbela-01a

Η Ioanna Kourbela γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην όμορφη Πλάκα, όπου εκεί ήταν και αρχικά το ατελιέ της. Η αγάπη της για το σχέδιο εκφράστηκε σε μικρή ηλικία και στο Λύκειο αποφάσισε να κάνει μαθήματα σχεδίου για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Αυτό που τελικά την κέρδισε ήταν η μόδα. Η γοητεία της μόδας, όπως λέει η ίδια, προέρχεται από τις εναλλαγές και τους γρήγορους ρυθμούς, στοιχείο που της ταιριάζει.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε με την θέση της Buyer σε μια άλλη εταιρία στον τομέα των εισαγωγών, όπου εξέλιξε τη γνώση της ως προς τις προτιμήσεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού καταναλωτικού κοινού, και την δεξιότητα της στις εμπορικές συμφωνίες. Επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση και σταδιακά δημιούργησε τα πρώτα της ρούχα, τα οποία και επιλέχθηκαν ως ενδύματα του Χορού για παράσταση στην Επίδαυρο. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Ιωάννα μαγεύτηκε από το θέατρο και αποφάσισε να αναπτύξει τις γνώσεις της και να σπουδάσει Σκηνογραφία Θεάτρου και Ενδυματολογία.

Ερώτηση: Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια ηγείστε το creative της εταιρίας. Πόσο εύκολη ήταν η ένταξη σας στο να αναλάβετε τα ηνία; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε;
Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε να αναλάβω ‘’ηνία’’ που προϋπήρχαν μιας και αυτό που δημιούργησα ξεκίνησε από το μηδέν, παρουσιάζοντας μια αμιγώς σχεδιαστική συλλογή με ξεκάθαρο στίγμα και θεατρική αναφορά αποτελούμενη από 16 μόλις σχέδια.
Οι προκλήσεις ήταν και παραμένουν οι ίδιες. Αρχικά, βασικό ζητούμενο μου είναι η καλλιτεχνική έκφραση. Όμως, η μόδα είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, άρα ο σχεδιασμός του ρούχου οφείλει να εξυπηρετεί και να υπηρετεί τους ανθρώπους προσφέροντας λύσεις. Σαν αποτέλεσμα, μεγάλη πρόκληση είναι η ισορροπία του όμορφου ρούχου που υποστηρίζει και αναδεικνύει την γυναικεία σιλουέτα και την καθιστά λειτουργική στην καθημερινότητα.
Επιπρόσθετα, η προσωπικότητα σου πρέπει να εξελίσσεται και το όραμα σου να είναι τόσο ξεκάθαρο και δυνατό ώστε να μπορέσει να εμπνεύσει και τους υπόλοιπους συνεργάτες και με ένα αρμονικό τρόπο να μπορέσουν και αυτοί να εμπνευστούν. Η εξέλιξη οφείλει να μην είναι μόνο ατομική, αλλά κυρίως συλλογική και όλοι να είναι σε θέση να πραγματώσουν τα προσωπικά τους οράματα και στόχους.

Η έμπνευση της αντλείται κυρίως από την ζωγραφική, το θέατρο, τη μουσική αλλά και τη φύση. Η κίνηση του σώματος και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν το βασικό σχεδιαστικό κέντρο με μότο «Το ρούχο είναι το σπίτι του σώματος»

Ερώτηση: Αξιοσημείωτο είναι πως εξάγετε σε περισσότερες από 25 χώρες παγκοσμίως. Ποιες είναι οι προδιαγραφές που έφεραν αυτή την επιτυχία;
Η Ioanna Kourbela BASICS συλλογή είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα. Ξεκινήσαμε από το 2005 με τις Σκανδιναβικές χώρες όπου η κουλτούρα τους πρεσβεύει την λειτουργικότητα, τον μίνιμαλ σχεδιασμό και τις φυσικές πρώτες ύλες, αξίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φιλοσοφία του brand.
Ο σχεδιασμός, η ποιότητα, η εργονομία και η συνέπεια παραγωγής είναι σίγουρα, οι παράγοντες επιτυχίας για να υφίσταται μια σταθερή και ανοδική εξαγωγική δραστηριότητα.

Ioanna-Kourbela-02
Ioanna-Kourbela-03

Οι δημιουργίες Ioanna Kourbela απευθύνονται κυρίως στους ανθρώπους που η αισθητική είναι ζητούμενο στη ζωή τους και η ηθική έχει θέση στην καθημερινότητα τους.  Η έννοια της λέξης ηθική αναφέρεται στον τρόπο και την διαδικασία παραγωγής ενός ενδύματος, δηλαδή τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που παράγουν το προϊόν, όπως επίσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί. «Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πια, την χαοτική διαφορά μεταξύ ενός ενδύματος που παράγεται στην Αθήνα από ελληνικό βαμβάκι (που θεωρείται ένα από τα υψηλότερης ποιότητας ανά τον κόσμο), με ένα ένα ένδυμα που παράγεται από πολυεστέρα (δηλαδή πετρέλαιο) κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης και εις βάρος της ζωής κάποιων ανθρώπων στα βάθη της Ασίας.»

Ερώτηση: Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία του sustainability; Πως εντάσσεται στην εταιρία σας;
H φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης (sustainability) πρεσβεύει έννοιες όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική ευημερία μέσα από καινοτόμες μεθόδους και ο σεβασμός στον άνθρωπο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που αποβλέπει στο να ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος,  χωρίς να μειώνει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους.
Η δική μας εταιρία, όπως προανέφερα, στηρίχτηκε εξ’αρχής στα θεμέλια αυτών των ποιοτικών χαρακτηριστικών και επιδιώκει συνεχώς να ενσωματώνει τέτοιες πρακτικές στην καθημερινή της δραστηριότητα και σε όλα τα στάδια της παραγωγικής μας διαδικασίας.
Μέχρι σήμερα, διατηρούμε πιστοποιητικά στα βασικότερα στάδια της παραγωγής μας ενώ οι κύριες πρώτες ύλες (βαμβάκι και μαλλί), καθώς και ο τρόπος βαφής που χρησιμοποιούμε είναι πλήρως εγκεκριμένες, από τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και το υψηλό κόστος αυτής της προσπάθειας, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα να εμπλουτίσουμε στο 100% την παραγωγική μας διαδικασία με αυτές τις πρακτικές.

Η σειρά Basics Ioanna Kourbela για την S/S 2019 έχει όνομα “Theros”, η οποία αποτελείται από παστέλ αποχρώσεις που συναντάμε στο μεσογειακό καλοκαίρι, oversized patterns και προτάσεις από τριχρωμίες σε ρίγες. Για πρώτη φορά θα λανσαριστεί σειρά για το σπίτι, με μαξιλάρια, ριχτάρια, σουπλά και άλλα αντικείμενα με όνομα “En Oiko”

Η σειρά Ioanna Kourbela για την S/S 2019 έχει όνομα το “Όνειρο ενός λουλουδιού”, όπου το θέμα είναι γύρω από τα μοτίβα των λουλουδιών και είναι άκρως θηλυκή, διατηρώντας το στοιχείο του ονειρικού και έχοντας μια μεταφορά στην δεκαετία 1900. Η σειρά έχει ως σημείο αναφοράς το χειροποίητο, με την εμφάνιση της παραδοσιακής τεχνικής «βελονάκι», όπου έχουν κεντηθεί δαντέλες και απλικάρονται πάνω σε ριγέ υφάσματα κ.α.. Τα χρώματα που έχει επιλέξει είναι μαύρο, λευκό, orange red, καφέ και ροζ. Η φιλοσοφία του ξεκινώντας από την άνοιξη είναι ένα ανθισμένο καλοκαίρι

Θα μάθουμε περισσότερα για τις S/S 2019 συλλογές εντός λίγων ημερών!

Ioanna-Kourbela-04

Outfit & Accessories: Ioanna Kourbela

Ioanna Kourbela
website: www.ioannakourbela.com
facebook: ioannakourbeladesignerbrand
instagram: ioanna_kourbela

FIND US


Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!