Loading...

Nefelly Xenia Vlachou “Innovation and authenticity are part of the Greek culture”

Home / Nefelly Xenia Vlachou “Innovation and authenticity are part of the Greek culture”
Photographer: Panayiotis Simopoulos
Fashion Editor: Ina Sideri
Make Up Artist & Hair Stylist: Elisavet Dere

Journalist: Maria Zeimpeoglou

Nefelly-Xenia-Vlachou-01

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που είδα για πρώτη φορά τα κοσμήματα Marmarometry και διάβασα για την Νεφέλη Ξένια Βλάχου (Nefelly Xenia Vlachou). Από την αρχή ξεχώρισα το εξαίρετο προϊόν αλλά και για τη φιλοσοφία του brand. Φέτος, σε μια από τις εμπορικές εκθέσεις που επισκέφτηκα, είχα τη χαρά να γνωρίσω τη σχεδιάστρια της Marmarometry από κοντά. Φιλική, προσιτή, χαμογελαστή, κοινωνική και με μεγάλη αυτογνωσία για το προϊόν της κέρδισε το ενδιαφέρον μου να την γνωρίσω περισσότερο, αλλά και να τη συστήσω σε εσάς.

Nefelly-Xenia-Vlachou-02

Η Νεφέλη Ξένια Βλάχου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Οι σπουδές της ήταν στον τομέα της μόδας. Ξεκίνησε με το styling στα 18 της χρόνια και συνέχισε με το σχέδιο μόδας και το πατρόν. Ολοκλήρωσε το σχέδιο μόδας και το Fashion Marketing στην “Accademia di Costume e di Moda” στην Ρώμη, απ’ όπου πήρε πολλά ερεθίσματα, τα οποία την διαμόρφωσαν ως σχεδιάστρια αλλά και ως χαρακτήρα. Τελικά τo κόσμημα την κέρδισε και το 2009 δημιούργησε το πρώτο της Jewelry Brand “Props” και την προώθησή του στην αγορά, ενώ παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια αργυροχρυσοχοΐας στις σχολές “Μικρό Πολυτεχνείο” και “Krama”.

Ερώτηση: Πως ξεκίνησε το Marmarometry; Ποια η αντίληψη πίσω από αυτό; Ποια τα βασικά υλικά; Ποιες αξίες πρεσβεύει; Τι σας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα brands;

Στην αρχαία Ελλάδα  θεωρούσαν το μάρμαρο πολύτιμο λίθο, και το χρησιμοποιούσαν στα κοσμήματα. 2.000 χρόνια μετά, προσπάθησα να ενσωματώσω μοντέρνες τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας με σκοπό να δημιουργήσω κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα με βασικό υλικό το μάρμαρο, σε σχήματα που να θυμίζουν αρχαία Ελληνικά αριστουργήματα. Ο σκοπός αυτής της συλλογής είναι να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι η καινοτομία και η αυθεντικότητα είναι κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού, και όσα χρόνια και να περάσουν αυτό δεν θα αλλάξει, παρά μόνο εξελίσσεται.
Τα “Marmarometry” είναι η ευκαιρία για κάποιον να φοράει ένα αληθινό κομμάτι της Ελλάδας. Μέσα από το κατάστημά μου στην Νάουσα της Πάρου, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο από το εξωτερικό που ταξιδεύει στην χώρα μας, και ενδιαφέρεται για τον Ελληνικό πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία. Ο καθένας τους που θα αποκτήσει ένα κόσμημα της συλλογής μου, θα ταξιδέψει με αυτό σε όλα τα μέρη του κόσμου, και αυτό κάνει την δουλειά μου ακόμα πιο συναρπαστική!
Μέσα σε κάθε συσκευασία του brand υπάρχει μία κάρτα που έχει πληροφορίες για το κάθε μάρμαρο αλλά και ένα link το οποίο καλεί τους καταναλωτές να υπογράψουν για την επιστροφή των «Ελγίνειων Μαρμάρων» στην γενέτειρά τους.

Αυτό που με ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα brands δεν είναι μόνο το βασικό υλικό της συλλογής μου αλλά η εξειδίκευσή μου σε αυτό, και η φιλοσοφία του brand. Η Marmarometry βασίζεται στην πρωτοτυπία και στην τόλμη για πειραματισμούς σε νέες τεχνικές και νέα σχέδια. Στην επικοινωνία, την ειλικρίνεια, στον σεβασμό και στην αφοσίωση στον καταναλωτή.

Το 2015 η Νεφέλη Ξένια Βλάχου πήρε μέρος σε μια προκήρυξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για την κατασκευή νέων κοσμημάτων για τα πωλητήρια των μουσείων, με έμπνευση την αρχαία Ελλάδα. Η σχεδιάστρια έλαβε θετική απάντηση και από τότε συνεργάζεται με το ΤΑΠ, το οποίο έχει αποκλειστικά σχέδια. Μετά από αυτή την συνεργασία ακολούθησαν και άλλες με μουσεία, όπως αυτή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Και συνεχίζουν οι προτάσεις από περισσότερα μουσεία που θα ανακοινωθούν σύντομα!

Ερώτηση: Γνωρίζουμε ότι ξεκινήσατε το επιχειρείν τη χρονιά που ξεκίνησε και η κρίση. Πως διαχειριστήκατε την βιωσιμότητα της επιχείρησης σας; Πως είναι ο κλάδος του κοσμήματος σήμερα και ποια η θέση σας σε αυτόν;

Το πάθος για δημιουργία μου έδωσε την ώθηση να ρισκάρω και να στερηθώ κάποια άλλα πράγματα από την ζωή μου, τα οποία κέρδισα ξανά αργότερα. Ήθελα να τα καταφέρω ανεξάρτητα από τα εμπόδια της εποχής. Πιστεύω ότι μια καλή δουλειά, με πρωτοτυπία, εξειδίκευση, σεβασμός στον καταναλωτή κλπ, μπορεί να σταθεί στην αγορά οποιαδήποτε στιγμή-εποχή. Εάν δουλέψεις σκληρά, ρισκάρεις και δοθείς στο 100% στον στόχο ενός ειλικρινούς σκοπού, θα πετύχεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως η ίδια είναι μέλος της κοινότητας Branding Heritage, το οποίο είναι ένα νέο εγχείρημα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο την ανάδειξη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, όπως εκφράζεται μέσα από τη σύγχρονη δημιουργία σε διαφορετικές κατηγορίες (Μόδα, Κόσμημα, Design, Γαστρονομία, Τέχνη).

Nefelly-Xenia-Vlachou-03

Για Άνοιξη/Καλοκαίρι 2019 θα δούμε το πολύ όμορφο πράσινο μάρμαρο της Τήνου, μια καινούρια τεχνική με χάραξη επάνω στο μάρμαρο με πιο λεπτομερή σχέδια και περισσότερα σχήματα στα μέταλλα και στα μάρμαρα! Και θα βγαίνουν συνέχεια νέα σχέδια και νέες τεχνικές γλυπτικής μέσα στην σεζόν.

Στο πολύ κοντινό μέλλον είναι το επόμενο μου βήμα για το οποίο είναι πολύ ενθουσιασμένη. Την Άνοιξη, μαζί με τον συνεργάτη της και σχεδιαστή των κοσμημάτων “Lags Jewellery” Αλέξανδρο Λαγό, θα ανοίξουν το δεύτερο κατάστημά τους, αυτή την φορά στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πατρώου 8-10 και Μητροπόλεως, όπου θα παρουσιάζουν τις συλλογές τους, αλλά και κοσμήματα από άλλους αξιόλογους Έλληνες σχεδιαστές!

Nefelly-Xenia-Vlachou-04

Marmarometry
website: https://marmarometry.co/
facebook: marmarometry
instagram: marmarometry

Outfits: Paris Valtadoros
Jewellery: Marmarometry

FIND US


Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!