Loading...

Panos Papandrianos “A fashion hair stylist, citizen of the world”

Home / Panos Papandrianos “A fashion hair stylist, citizen of the world”
Photographer: Panayiotis Simopoulos
Journalist: Maria Zeimpeoglou

Ήταν ένα απόγευμα του Ιουλίου, όταν μίλησα με τον Πάνο Παπανδριανό (Panos Papandrianos) για πρώτη φορά. Ο ίδιος στο σπίτι του στη Ν.Υόρκη και εγώ στην Αθήνα, σε μια εγκάρδια συζήτηση με θέματα τη μόδα, την εξέλιξη, την επίτευξη επαγγελματικών και προσωπικών στόχων… Κυριάρχησε η ανάλυση του ονείρου και πως αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το όνειρό του από μικρός ήταν να μπορέσει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ αισθανόταν πως μέσα του, υπήρχε μια καλλιτεχνική φύση που περίμενε να βρει διέξοδο μέσα από ένα επάγγελμα. Αναζητούσε μια δουλειά δημιουργική, με ένα απτό «δημιούργημα» που θα έπαιρνε ζωή και θα εξελισσόταν μπροστά του, μέσα στα χέρια του.  Έχει να θυμάται πως από παιδί είχε ξεχωρίσει τα μαλλιά ως μια ιδανική πρώτη ύλη. Τον μάγευε η κίνησή τους, το χρώμα, η λάμψη τους και πάνω από όλα η δύναμη που είχαν να αντανακλούν και να επιδρούν στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Ερώτηση: Πως ξεκίνησε το όνειρο; Ποια τα πρώτα σου βήματα;

Ξεκίνησα να πειραματίζομαι – κυριολεκτικά- σε κεφάλια φίλων και συγγενών (πραγματικά απορώ με την προθυμία τους) χωρίς ακόμα να έχει πάρει η κομμωτική, στο μυαλό μου, τη θέση της ως στόχος. Οι γονείς μου μάλλον ήταν πιο διορατικοί και έτσι βρέθηκα στην Κρατική Τεχνική Σχολή, που τότε ήταν από τις λίγες που έδιναν αναγνωρισμένο από το Κράτος Δίπλωμα Κομμωτικής. Τα πρώτα μου βήματα ήταν στα κομμωτήρια, μετά για πολλά χρόνια άκουγα τις σειρήνες της διαφήμισης και από εκεί βρέθηκα στο χώρο για τον οποίο νιώθω πως ήμουν πάντα προορισμένος. Τη Μόδα. Γιατί μόδα; Γιατί μου αρέσει το θεατρικό κομμάτι της ζωής, ενώ ταυτόχρονα είμαι βαθιά πραγματιστής. Και αυτό ακριβώς είναι η μόδα. Ο χώρος που δύσκολα μπορείς να διακρίνεις τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Εκεί που ο μύθος συναντιέται με την αλήθεια-ενίοτε και σκληρή. Μετά από τόσα χρόνια και τόσες ιστορίες που έχω ζήσει, αλλά κυρίως έχω συν-δημιουργήσει, δεν νιώθω πως ήμουν προορισμένος. Είμαι πια βέβαιος.

Ο Πάνος όταν κατάλαβε πως η Ελλάδα που λατρεύει, δεν μπορούσε να χωρέσει τα όνειρά του, αναζήτησε έναν πιο μεγάλο τόπο για εκείνα. Οι συγκυρίες και οι συνθήκες τον έφεραν στο Λονδίνο, μια από τις μητροπόλεις της μόδας. Μετά από 10 χρόνια, πολλές και καλές συνεργασίες, κατάφερε να φτιάξει ένα αρκετά σημαντικό portfolio, που έγινε το διαβατήριο για να φτάσει στην πόλη, για την οποία ομολογεί, πως πάντα χτυπούσε η καρδιά του.

Ερώτηση: Ποια είναι η ζωή σου σήμερα;

Τα τελευταία χρόνια είμαι στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπούμαι από ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία, το The Wall Group και έχω την τύχη να συνεργάζομαι με πραγματικά ταλαντούχους συντελεστές σε project που με ενθουσιάζουν και με εξελίσσουν-αυτό δεν είναι άλλωστε και το ζητούμενο; 

Γι’ αυτό είμαι περήφανος για όλες τις μεγάλες συνεργασίες μου. Από την αγαπημένη μου Άννα Βίσση, τη Victoria Bekham, την Kylie Minogue, μέχρι το Nick Knight, την Ellen Von Unwerth, την Gigi Hadid, την Kendall Jenner και σχεδόν όλες τις εκδόσεις της Vogue κάθε συνεργασία έχει για μένα ξεχωριστή θέση στο προσωπικό μου album, γιατί με έμαθαν, με εξέλιξαν και με πήγαν παρακάτω, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και σαν άνθρωπο. Έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου και να καταλαβαίνω καλύτερα τους άλλους. 

Κάτι ακόμη που έμαθε καλά – και από πρώτο χέρι – όπως μας λέει είναι πως:

«Τα όνειρα θέλουν κυνήγι.
Δεν θέλω να πω «θυσίες», γιατί κάπως δεν μου φαίνεται σωστή αυτή η λέξη όταν τη βάζεις στην ίδια πρόταση με το όνειρο.»

Αναφέρει πως όλα αυτά τα χρόνια έχει χάσει τη βολή του. «Είμαι ένας πολίτης του κόσμου που δεν ριζώνει πουθενά– μεταξύ μας, όταν νιώθω ρίζωμα, κάτι με πιάνει και θέλω να ανοίξω φτερά. Αυτό μπορεί να ακούγεται «κοσμοπολίτικο», η άλλη όψη του νομίσματος όμως είναι πως στερούμαι τα αγαπημένα μου πρόσωπα, ενώ συχνά νιώθω πως δεν μπορώ να επενδύσω σε καταστάσεις αφού τα πάντα είναι προσωρινά. Έχω κάνει ήδη 2 δυνατά restart – ένα στο Λονδίνο και τώρα στη Νέα Υόρκη – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.»

«Σε κάθε περίπτωση η ζωή στη Νέα Υόρκη και η δουλειά στη μόδα απέχουν πολύ από τις εικόνες των στερεότυπων.
Και εκεί είναι και για μένα η «παγίδα».»
δηλώνει.  

Ερώτηση: Τι θα συμβούλευες στα παιδιά που ξεκινούν την καριέρα τους στον χώρο του hair styling;

Αν κάποιο παιδί θέλει να δουλέψει στη μόδα με όνειρο την προσωπική του προβολή, του προτείνω να το ξανασκεφτεί. Το industry της μόδας δεν ψάχνει wannabeαστέρες. Ψάχνει ανθρώπους παθιασμένους, τελειομανείς, ψωνισμένους με τη δουλειά τους και όχι με το εγώ τους που ονειρεύονται να αφήσουν το δικό τους μικρό ή μεγάλο αποτύπωμα στη βιομηχανία των  ονείρων. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει το δικό του μικρό ή μεγάλο  μαγικό κόλπο, του προτείνω να κυνηγήσει το όνειρό του με λύσσα.»

Panos Papandrianos
Instagram panosphair
Portfolio Panos Papandrianos

FIND US


Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!