Loading...

Spiros Poros «The purpose of my life is to live in a better world”

Home / Spiros Poros «The purpose of my life is to live in a better world”
Photographer: Spiros Poros

Journalist: Maria Zeimpeoglou

Spiros-Poros-01a

Ένα από τα μαθήματα ζωής που έχω πάρει είναι το να τολμάω να ρωτήσω, για κάθε τι που με ενδιαφέρει και να αξιοποιώ την πληροφορία. Αυτός ήταν και ο λόγος που επικοινώνησα για πρώτη φορά με τον Σπύρο Πώρο (Spiros Poros). Τι εννοώ; Ήταν 2007 ή 2008 όταν σχεδίαζα το μέλλον μου και ήθελα να μάθω συγκεκριμένες πληροφορίες για τη Νέα Υόρκη, τις διαδικασίες πρόσληψης του πιο γνωστού και διεθνούς εμβέλειας περιοδικού μόδας και πως είναι η ζωή εκεί. Εκείνο το διάστημα ο Σπύρος Πώρος έδωσε μια συνέντευξη σε μια εκπομπή στην τηλεόραση και προέτρεπε με πάθος, να κυνηγάμε τα όνειρα μας και να τολμούμε για αυτά. Κι εγώ τόλμησα.

Του έστειλα μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, για να τον ρωτήσω αν μπορώ και πως μπορώ να μετοικήσω και να εργαστώ στην πόλη, που εκείνος ήδη κατοικούσε τότε, και να εργαστώ για το περιοδικό αυτό. Πάντα ευγενικός, προσιτός, κατατοπιστικός και με προτροπή στον λόγο του, μου απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή. Ένας άνθρωπος που θαύμαζα για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ξεκινώντας από το modeling και εξελισσόμενος στη φωτογραφία, είχε την θετικότητα να συμβουλέψει ένα νέο κορίτσι, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν την γνωρίζει, ποια είναι και αν «σπαταλάει» τον χρόνο του. Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ και ουσιαστικά, είναι η πρώτη μου επαφή με κάποιον επαγγελματία του χώρου της μόδας.

Σήμερα, έχοντας η ίδια περιοδικό μόδας, θέλησα να του κάνω κάποιες ακόμη ερωτήσεις. Αυτή τη φορά όμως, έχουν σκοπό να γνωρίσετε και εσείς αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο και να νιώσετε τα ίδια θετικά συναισθήματα που βίωσα κι εγώ.

Ο Σπύρος Πώρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Από νεαρή ηλικία του άρεσε ο χώρος της φωτογραφίας, αλλά τότε η φωτογραφία ήταν ακριβό σπορ και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά. Με το modeling ασχολήθηκε για να καταφέρει να ζήσει το όνειρο του. Σημειώνει όμως, πως δεν κατάφερε μόνο να πετύχει τον στόχο του, αλλά και πως στη σταδιοδρομία του αυτή κέρδισε εμπειρίες, γνωριμίες και γνώση για το πώς λειτουργεί ο χώρος. Στα 24 του χρόνια κατοικούσε ήδη στην Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να φωτογραφίζει επαγγελματικά, πλέον. Η μόδα και τα πορτραίτα πάντα του άρεσαν ως θέματα φωτογραφίσεων, αλλά αυτό που του έδινε μεγαλύτερη καλλιτεχνική ικανοποίηση, ήταν και είναι πάντα οι εκθέσεις που πραγματοποιεί.

«Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις μου γεμίζουν ένα κομμάτι της ψυχής μου και μου δίνουν ένα διαφορετικό συναίσθημα ελευθερίας και έκφρασης»

 

Ερώτηση: Γεγονός είναι ότι η φωτογραφία σας κέρδισε αλλά την κερδίσατε και εσείς, αφού σήμερα είστε διεθνώς καταξιωμένος. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για εκείνο το φωτογραφικό project που θεωρείτε ορόσημο στην καριέρα σας;

Το φωτογραφικό project που θεωρώ ένα από τα σημαντικότερα, στην μέχρι τώρα καριέρα μου, είναι οι φωτογραφίες με τους γυμνούς χορευτές από το Εθνικό Μπαλέτο  Κούβας και το Contemporary Dance της Κούβας, γιατί μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση. Από πλευράς εμπορικής φωτογράφισης, η συνεργασία μου με την Keira Knightley και την Jennifer Lopez  προσέθεσαν απλά glamour και διεθνή αναγνώριση. 

Ερώτηση: Στη ζωή σας μέχρι σήμερα έχετε ταξιδέψει αλλά και έχετε μετοικήσει σε αρκετές πόλεις του κόσμου. Ποια θα λέγατε πως είναι η ιδανική για τον δικό σας τρόπο ζωής και για ποιον λόγο;

Spiros-Poros-03a
Spiros-Poros-04a

Η ιδανική πόλη για τον κάθε άνθρωπο είναι αυτή που νιώθει καλά και που έχει τους φίλους του. Δυστυχώς, δεν έχω την τύχη να έχω τους παλιούς και καλούς φίλους μου κοντά, αλλά δημιουργώ νέες φιλίες που είναι εξίσου σημαντικές. Η πόλη που μου αρέσει περισσότερο από όλες είναι το Buenos Aires και η Αθήνα, αλλά για συναισθηματικούς λόγους. Η αρχιτεκτονική του Buenos Aires είναι κάτι το απίστευτο, καθώς και ο τρόπος ζωής, με ιδιαίτερα κοινωνικούς ανθρώπους που είναι γεμάτοι ζωή και αγάπη για τα καλλιτεχνικά.

Ερώτηση: Με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα στο περιβάλλον, η κατάσταση της μόδας έχει αρχίσει να αλλάζει π.χ. διαφοροποιήθηκε ο τρόπος παραγωγής, η αγοραστική συμπεριφορά κ.α.. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η «Συνθήκη της μόδας» που αφορά το περιβάλλον. Ποια είναι η γνώμη σας για τη Συνθήκη αυτή; Θεωρείται πως οι προϋποθέσεις και οι υποσχέσεις θα τηρηθούν;

Η μόδα αγωνίζεται μέσα σε ένα κόσμο που δεν την χωράει πραγματικά. Συγκεκριμένα, δεν χωράει την υπερβολή πλέον ο πλανήτης, έχει αρχίσει να πάσχει από αυτό. Η συνθήκη αυτή έγινε αναγκαστικά ώστε να συνεχίσει να υπάρχει μόδα.  Γενικότερα είμαι υπέρ της καλαισθησίας, αλλά ως άνθρωποι πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες και να ασχοληθούμε με βασικά προβλήματα του πλανήτη. Οι όροι αυτής της συνθήκης πιστεύω δεν θα τηρηθούν πραγματικά, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων. 

Ερώτηση: Έχετε φωτογραφίσει μοντέλα, celebrities, πολίτες, τοπία σε αρκετά μέρη του κόσμου. Από όλα αυτά που έχετε κάνει ποιο είδος φωτογραφίας αγαπάτε περισσότερο; Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Οι φωτογραφίσεις στην Κουβά με το μπαλέτο, καθώς και τα projects που φωτογράφισα στη Νέα Ζηλανδία και δεν τα έχω εκθέσει ακόμα, καθώς και οι φωτογραφίσεις που κάνω εδώ στο Buenos Aires είναι τα θέματα που με κάνουν να ατενίζω το μέλλον με ενδιαφέρον. Επίσης, το project με τα φτωχά παιδιά της Αργεντινής και τα σεμινάρια που ετοιμάζω με τίτλο ‘Φωτογραφία & Φιλοσοφία’ είναι κάτι που μου δίνει μέγιστη ικανοποίηση. 

«Ο μεγαλύτερος στόχος που έχω θέσει, πλέον στην ζωή μου, είναι να γίνομαι καθημερινά καλύτερος άνθρωπος, χρήσιμος για τους συνανθρώπους μου, που ατυχώς ζουν σε μη ιδανικές συνθήκες» 

Και με αυτό τον στόχο ζωής θα ήθελα να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη! Συναισθηματικός, ευγενικός, με όραμα και κουλτούρα να δημιουργεί μια καλύτερη ζωή γύρω του, ο Σπύρος Πόρος μας ταξίδεψε με τις απαντήσεις και τις εμπειρίες του σε όλο τον κόσμο.

Η ευγνωμοσύνη μου τεράστια και οι ευχές μου για το μέλλον του μόνο θετικές και ευοίωνες.

Spiros Poros
website: www.spirosporos.com
instagram: spiros_poros_photography
facebook: Spiros Poros

FIND US


Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!